Monday, January 18, 2010

Siapakah yang membunuh Saidina Ali a.s??

21 comments:

 1. pembunuh saidina ali ialah Ibnu Muljam.
  (KURANG PASTI)
  _amalwildan.blogdrive.com/archive/cm-05_cy-2005_m-05_d-18_
  (nor atiqah abdullah,nur syahidah vianish,jamilah sazali,amal farhani wahid_dpik4b)

  ReplyDelete
 2. yang membunuh saidina ali a.s ialah Ibnu Muljam golongan khawarij kenyataan ini boleh dirujuk dalam kitab Feqh sirah karangan Al-Buthi.. diambil dr petikan laman http://amalwildan.blogdrive.com
  => ahmad syukri bin zulkifli(080288) duus 4A

  ReplyDelete
 3. Pada 19 Ramadhan, saidina Ali menunaikan soalat di Masjid di Kufah. beliau telah dibunuh ketika menunaikan solat oleh Ibnu Muljam.
  sumber: wikipedia.org/wiki/Ali


  ~DPIK 4B-Nurwardah Hani Bt Md Zaini
  -Syahidah Fatiha Bt Mohd Hassan
  -Nurul Suhadah Bt Mohamat Atan
  -Nur Aslinda Bt Abd Jalil

  ReplyDelete
 4. salam..
  pembunuhan yang berlaku terhadap saidina Ali adalah disebabkan adanya golongan yang keras menenentang sikapnya itu seperti Muawiyah Bin Abu Sufyan dan pembantunya Amru Bin Al As maka tenjadilah satu penbalahan yang sengit antara dua golongan itu. Satu pertelingkahan yang panjang yang mengakibatkan pertumpahan darah di antara sesama ummat Islam. Muawiyah berkeras enggan mengakui Saiyidina Ali Bin Abu Talib sebagai Khalifah serta menuntut baginda mengenakan hukuman terhadap orang-orang yang bertanggungjawab dalam pembunuhan Saiyidina Uthman. Sedang Saiyidina Ali pula terlebih dahulu telah memecat Muawiyah sebagai gabenor Syam dan juga tokoh-tokoh yang pernah dilantik oleh Khalifah Uthman. Akibatnya maka berlakulah peperangan yang berpanjangan antara pihak Khalifah Ali dengan pihak penyokong Muawiyah Bin Abu Sufyan yang terdiri dari penduduk negeri Syam. Kesudahan dari perbalahan yang panjang itu Saiyidina Ali Bin Abu Talib akhirnya telah mati terbunuh oleh pengikut golongan Khawarij.

  daripada:Norazilah Bt Saiful Bahri-080475
  :Nur'Amirah Bt Mazlan-080616
  "diploma Kaunseling 4B"

  ReplyDelete
  Replies
  1. salam. maaf ye. yang disebabkan saidina Ali rh dibunuh bukan disebabkan muawiyah. mereka bedua ni Sahabat. tapi pada masa itu puak khawarij yang jadi duri dalam daging yang buat huru hara dan kekacauan membawa fitnah antara dlm kumpulan nilah yang merancag nak bunuh dua sahabat nabini. tapi Ali yang dibunuh manakala Muawiyah terselamat dlam rancangan pembunuhan serentak. puak khawarij tu ketua dia Abdullah bin saba diani ketrunan yahudi dan dianilah pengasas puak Syiah yang byak lakukan huru hara.Lihat la didunia sekarang Islam yang nampak Ganas dari puak nilah.puak nilah juga pemecah belahkan umat islam yang disatukan oleh Nabi MUhammad s.a.w

   Delete
  2. Saya setuju yg ini.. mereka bersahabat.. dan berpegabg tgoh akan kalam Allah yg mngatakan jganlah berperang sesama sedare Islam.. segalanye beflaku krana kaum munafik iaitu khawarij dan beberapa org yahudi

   Delete
  3. Saya setuju yg ini.. mereka bersahabat.. dan berpegabg tgoh akan kalam Allah yg mngatakan jganlah berperang sesama sedare Islam.. segalanye beflaku krana kaum munafik iaitu khawarij dan beberapa org yahudi

   Delete
 5. This comment has been removed by the author.

  ReplyDelete
 6. Assalammualaikum Ustaz..
  Mengikut pembacaan saya,sejak gencatan senjata antara pasukan Saidina Ali dengan Muawiyah bin Abu Sufyan dalam Perang siffin, pendukung saidina ali telah berpecah kepada 2 golongan iaitu Kaum Khawarij yang memisahkan diri daripada saidina Ali dan kaum syiah yang menyetujui kebijaksanaan saidina Ali.kaum khawarij pernah menyerbu pasukan saidina Ali tetapi mereka gagal.namun seorang kaum khawarij berjaya ketika Saidina Ali sedang menunaikan solat subuh di masjid Kufah.dua hari kemudian beliau wafat,yakni pada tahun 40H,atau 661M,dalam usia 63 tahun, setelah menjadi khalifah selama 4 tahun 9 bulan. Dan orang yang membunuh Saidina Ali pada subuh itu ialah Ibn Al-Muljam.

  Rujukan : Buku Siapa ahli Sunnah Wal Jamaah
  Penyusun: Umar Hasyim

  Daripada Student DPIK 4B,
  Nasariah Bt Jamian (080421)
  Fatimah Bt Hashim (080248)
  Siti Farahia Bt Muhd Jamil (080464)
  Siti Nur Ain Bt Mahadi (070663)

  ReplyDelete
 7. assalamualaikum...SAIDINA ALI A.S merupakan diantara sahabat baginda (NABI MUHAMMAD S.A.W).terdapat banyak kisah menarik dalam sejarah nya. Seketika selepas Saidina Usman r.a dibunuh setelah 11 tahun memegang amanah sebagai khalifah maka kebanyakan umat Islam ketika itu telah memilih Saidina Ali a.s untuk meneruskan amanah Allah.
  Yang merancang untuk membunuh saidina ali ialah "Ibnu Muljam golongan khawarij". Malah bukan cuma Ibnu Muljam merancang untuk membunuh Saidina Ali,tetapi golongan khawrij telah berpakat untuk membunuh Muawiyah dan Amru bin Al-Ash juga. Tetapi yang berhasil cuma saidina Ali.Muawiyah dan Amru terselamat.

  NUR DALILA BINTI ABD.HAMID
  080411,Dip.in finance 4

  ReplyDelete
 8. Assalamualaikum ustaz.... ini jawapan kami
  Saidina Ali telah dibunuh oleh Abdul Rahman bin Mujlam pada 17 Ramadhan tahun 40 Hijrah waktu subuh ketika beliau dalam perjalanan menuju ke masjid untuk menunaikan solat subuh. Ketika Saidina Ali di bunuh beliau tidak sempat berbuat apa-apa untuk mengelak oleh kerana pada waktu beliau diserang oleh Abdul Rahman. Ini adalah kerana pedang tersebut telah dihayun tepat mengenai kepala Saidina Ali sehinggakan merebahkan badan Saidina Ali ke tanah. Melihatkan keadaan itu, orang ramai telah mengusung badan Saidina Ali untuk dibawa pulang kerumahnya. Kiejadian ini telah menimbulkan kemarahan orang ramai terhadap Abdul Rahman bin Mujlam sehinggakan ada yang ingin membalas dendam. Akan tetapi dengan tenang Saidina Ali tidak memberikan sebarang reaksi. Pada ketika itu beliau hanya menyerahkan semua yang berlaku terhadap dirinya kepada Allah S.W.T. beliau kemudiannya memanggil kedu-dua puteranya iaitu al-Hassan dan al-Hussain yntuk mewasiatkan segala pengalaman yang pahit yand telah dilalui oleh beliau semasa menegakkan kebenaran Allah dan Rasul-Nya. Pada ketika itu juga orang ramai mendoakan keselamatan beliau dan mengharapkan semoga beliau dapat menerusakan segala pejuangan beliau dalam menghapuskan penderitaan manusia. Athir bin Amr bin Hani tabib terbaik di Kufah mendatangi Saidina Ali dengan keadaan cemas dan kecewa memeriksa luka Saidina Ali itu. 19 Ramadan tahun 40 hijah tiga hari selepas itu beliau wafat pada usia 63 tahun semasa memegang jabatannya tidak kurang lima tahun..

  Sumber : Ali bin Abu Talib: sahabat dan pejuang (Cerdik Publication Snd.Bhd)
  : Keperibadian Khalifah Rasulullah,Khalid Muhammad khalid (pustaka Al-Azhar Kuala Lumpur)
  :10 Sahabat dijamin Alhi Syurga,Muhammad Ali Al-Quthub(CV TOHA SMARANG)

  Nama : Hazwani bt Yusuff (duus 4a)
  Nur Atika bt Mohamad Khairun (duus 4a)
  Siti Rohaida bt Abdul Karim (duus 4a)
  Nur Syafiqah bt Zainal Abdin (duus 4a)

  ReplyDelete
 9. Pembunuh Saidina Ali ialah Ibnu Muljam
  Ibnu Muljam sendiri dianggap oleh puak Khawarij sebagai mujahid yang syahid di jalan Allah dan melakukan perbuatan itu sebagai taqarrub kepada Allah dan akan dimasukkan kedalam syurga. Mereka juga menggangap Ibnu Muljam sebenarnya tidak membunuh Saidina Ali sebaliknya membunuh syaitan yang menyerupai beliau.

  rujukan: laman web google (the cybross)

  -Shafiqah Akidah bt Saha (080652) DUUS 4C
  -Nur Sakinah bt Merikan (080649) DUUS 4C

  ReplyDelete
 10. saidina ali dibunuh oleh golongan khawarij pada tahun 661 masihi

  ReplyDelete
 11. Saidina Ali r.a telah dibunuh oleh Ibnu Muljam pada 17 Ramadhan di Kufah iaitu ibu negara Islam pada ketika itu.

  Rujukan : Google

  Aiza binti Mohd Alias(080414)
  Nurul Nadiha binti Zahari(080772)
  Nur Hamizah binti Samsudin(080729)
  Nur Ainin Syakireen binti Zainol Abidin(080373)
  Nurul Ashikin binti Rahmat(080763)
  Siti Nur Liyana binti Wahab(080195)

  ReplyDelete
 12. Saidina Ali a.s telah dibunh oleh :

  Saidina Ali r.a., Khalifah keempat dibunuh di dalam satu pengkhianatan oleh Ibnu Muljam. Peristiwa ini berlaku di Kufah, ibu negara Islam pada masa itu.Pada 17 Ramadhan.

  NIK HERMISWATY BT MOHD ZAKRI 080303 DUUS 4B
  SITI NURSHAHILA BT ABD AZIZ 080290 DUUS 4C
  RUJUKAN : http://satuperkongsian.wordpress.com/2007/09/28/17-ramadhan-wasiat-terakhir-saidina-ali-ra/

  ReplyDelete
 13. Saidina Ali dibunuh oleh Abdul Rahman bin Mujlam pada 17 Ramadhan tahun 40 Hijrah pada waktu subuh saat ketika beliau dalam perjalanan menuju ke masjid untuk menunaikan solat subuh. Ketika Saidina Ali di bunuh beliau tidak sempat berbuat apa-apa untuk mengelak oleh disebabkan pada waktu itu beliau telah diserang oleh Abdul Rahman. Ini adalah kerana pedang telah dihayun tepat mengenai kepala Saidina Ali sehinggakan merebahkan badan Saidina Ali ke tanah. Melihatkan keadaan itu, orang ramai mengusung badan Saidina Ali untuk dibawa pulang kerumahnya. Kiejadian ini telah menimbulkan kemarahan terhadap orang ramai kepada Abdul Rahman bin Mujlam sehinggakan ada yang ingin membalas dendam. Akan tetapi dengan tenang Saidina Ali tidak memberikan sebarang reaksi. Pada ketika itu beliau hanya menyerahkan semua yang berlaku terhadap dirinya kepada Allah S.W.T. beliau kemudiannya memanggil kedu-dua puteranya iaitu al-Hassan dan al-Hussain yntuk mewasiatkan segala pengalaman yang pahit yand telah dilalui oleh beliau semasa menegakkan kebenaran Allah dan Rasul-Nya. Pada ketika itu juga orang ramai mendoakan keselamatan beliau dan mengharapkan semoga beliau dapat menerusakan segala pejuangan beliau dalam menghapuskan penderitaan manusia. Athir bin Amr bin Hani tabib terbaik di Kufah mendatangi Saidina Ali dengan keadaan cemas dan kecewa memeriksa luka Saidina Ali itu. 19 Ramadan tahun 40 hijah tiga hari selepas itu beliau wafat pada usia 63 tahun semasa memegang jabatannya tidak kurang lima tahun.


  Muhd Syafiq bin Mohd Naser 080690 DUUS 4A

  ReplyDelete
 14. SYAHID TERBUNUH: SAIDINA ALI

  Orang Khawarij yang berhasil menyelamatkan diri menaruh dendam untuk membunuh Ali, lalu mereka menunjuk Ibnu Muljam untuk membunuh Ali dengan sebilah pedang yang beracun. Menjelang fajar saat Ali akan ke mesjid ia membangunkan penduduk yang masih tidur, “Bangunlah wahai kaum muslimin. Semoga Allah merahmati kalian semua”. Baru saja Ali melangkahkan kakinya kedalam mesjid Ibnu Muljam menebas pedang beracunnya dari belakang kearah kepala Ali, dan Ali seketika roboh, banjir darah. Sebahagian penduduk menolong Ali dan sebahagian lagi mengejar Ibnu Marjan dan berhasil ditangkap.
  Ali berkata sebelum ajalnya tiba “Jika aku tetap hidup, biarkan aku yang menentukan keputusan untuk menghukumnya. Namun, jika aku mati, hukumlah ia sesuai dengan apa yang telah ia lakukan kepadaku. Kalian jangan melampaui batas dalam menghukumnya”.

  RUJUKAN:facebook.topic php.com
  Norhamiza bt Hamdan (080328) duus 4a

  ReplyDelete
 15. Saidina Ali r.a telah dibunuh oleh Ibnu Muljam pada 17 Ramadhan di Kufah iaitu ibu negara Islam pada ketika itu.

  MUHAMMAD SYAFIQ MOHD NASER 080690 DUUS 4A

  ReplyDelete
 16. SAIDINA ALI A.S merupakan diantara sahabat baginda (NABI MUHAMMAD S.A.W).terdapat banyak kisah menarik dalam sejarah nya. Seketika selepas Saidina Usman r.a dibunuh setelah 11 tahun memegang amanah sebagai khalifah maka kebanyakan umat Islam ketika itu telah memilih Saidina Ali a.s untuk meneruskan amanah Allah.
  Yang merancang untuk membunuh saidina ali ialah "Ibnu Muljam golongan khawarij". Malah bukan cuma Ibnu Muljam merancang untuk membunuh Saidina Ali,tetapi golongan khawrij telah berpakat untuk membunuh Muawiyah dan Amru bin Al-Ash juga. Tetapi yang berhasil cuma saidina Ali.Muawiyah dan Amru terselamat.

  MUHAMMAD ISKHANDAR BIN ABDUL AZIZ-080528
  MUHAMMAD SUHAIMI BIN ABDUL RAHMAN-080596
  MUHAMMAD AMMAR AL-HUSAINI BIN RAHIMIN-080727
  DUUS 4A

  ReplyDelete
 17. Pada 19 Ramadhan, saidina Ali menunaikan soalat di Masjid di Kufah. beliau telah dibunuh ketika menunaikan solat oleh Ibnu Muljam.

  mohd quayyum bin ibrahim 080323 dpik 4a

  ReplyDelete