Sunday, January 17, 2010

Sejarah nama-nama surah didalam Al-Quran,siapakah yang menamakannya?

kepada pelajar subjek aqidah ULS 1022...apakah jawapan anda??

11 comments:

 1. SEJARAH NAMA=2 SURAH DALM AL-QURAN.....
  Kajian saya dalm mencari sejrah surah ini,pada umumnya, nama surah-surah di dalam Quran diambil daripada perkataan pada permulaan surah, kecuali 35 surah antaranya termasuklah surah al-Baqarah. Di dalam surah ini, perkataan al-Baqarah disebutkan pada ayat ke-66, manakala surah bagi surah Ali Imran, perkataan Ali Imran disebut pada ayat ke-33. Perkataan al-Maidah bagi surah al-Maidah disebutkan hampir di bahagian akhir surah. Menurut para ulama, walaupun perkataan yang dijadikan nama surah tersebut pada bahagian akhir, tetapi ayat yang memuatkan kata-kata tersebut diturunkan sebagai ayat pertama bagi surah itu oleh Allah swt melalui Malaikat Jibril kepada Nabi Muhammad saw. Dengan kata lain, ayat yang memuatkan perkataan yang kemudian dijadikan nama surah tersebut diturunkan terlebih dahulu berbanding ayat-ayat lain di dalam surah tersebut. Selain itu, sebahagian surah-surah yang ada di dalam Quran mempunyai lebih daripada satu nama. Sebagai contoh, di dalam Quran ada surah at-Taubah. Selain nama itu, surah ini disebut sebagai surah al-Baraah. WA...
  Untuk mengetahui lbih lanjut layarilah laman web disini....

  http://abdullahidris.com

  kajian saya...
  tuan mohamad faizal bin tuan mohamad.....
  diploma pengurusan dan pentadbiran islam sem3

  ReplyDelete
 2. This comment has been removed by the author.

  ReplyDelete
 3. This comment has been removed by the author.

  ReplyDelete
 4. This comment has been removed by the author.

  ReplyDelete
 5. This comment has been removed by the author.

  ReplyDelete
 6. This comment has been removed by the author.

  ReplyDelete
 7. This comment has been removed by the author.

  ReplyDelete
 8. This comment has been removed by the author.

  ReplyDelete
 9. nama surah-surah di dalam Quran diambil daripada perkataan pada permulaan surah, kecuali 35 surah antaranya termasuklah surah al-Baqarah. Di dalam surah ini, perkataan al-Baqarah disebutkan pada ayat ke-66, manakala surah bagi surah Ali Imran, perkataan Ali Imran disebut pada ayat ke-33. Perkataan al-Maidah bagi surah al-Maidah disebutkan hampir di bahagian akhir surah. Menurut para ulama, walaupun perkataan yang dijadikan nama surah tersebut pada bahagian akhir, tetapi ayat yang memuatkan kata-kata tersebut diturunkan sebagai ayat pertama bagi surah itu oleh Allah swt melalui Malaikat Jibril kepada Nabi Muhammad saw. Dengan kata lain, ayat yang memuatkan perkataan yang kemudian dijadikan nama surah tersebut diturunkan terlebih dahulu berbanding ayat-ayat lain di dalam surah tersebut. Selain itu, sebahagian surah-surah yang ada di dalam Quran mempunyai lebih daripada satu nama. Sebagai contoh, di dalam Quran ada surah at-Taubah. Selain nama itu, surah ini disebut sebagai surah al-Baraah.

  mohd quayyum bin ibrahim 080323 dpik 4a

  ReplyDelete
 10. SEJARAH NAMA=2 SURAH DALM AL-QURAN.....
  Kajian saya dalm mencari sejrah surah ini,pada umumnya, nama surah-surah di dalam Quran diambil daripada perkataan pada permulaan surah, kecuali 35 surah antaranya termasuklah surah al-Baqarah. Di dalam surah ini, perkataan al-Baqarah disebutkan pada ayat ke-66, manakala surah bagi surah Ali Imran, perkataan Ali Imran disebut pada ayat ke-33. Perkataan al-Maidah bagi surah al-Maidah disebutkan hampir di bahagian akhir surah. Menurut para ulama, walaupun perkataan yang dijadikan nama surah tersebut pada bahagian akhir, tetapi ayat yang memuatkan kata-kata tersebut diturunkan sebagai ayat pertama bagi surah itu oleh Allah swt melalui Malaikat Jibril kepada Nabi Muhammad saw.

  Dengan kata lain, ayat yang memuatkan perkataan yang kemudian dijadikan nama surah tersebut diturunkan terlebih dahulu berbanding ayat-ayat lain di dalam surah tersebut. Selain itu, sebahagian surah-surah yang ada di dalam Quran mempunyai lebih daripada satu nama. Sebagai contoh, di dalam Quran ada surah at-Taubah. Selain nama itu, surah ini disebut sebagai surah al-Baraah.

  rujukan geogle

  ahmad aizuddin b adam dpik 4a

  ReplyDelete
 11. Salaam,

  Maaf ada pertanyaan: Adakah nama-nama surah di dalam al-Qur'an satu tawqify atau hasil ijtihad para sahabat radhiallahu 'anhum? Semestinya ini berlaku selepas zaman nabi sallallahu 'alayhi wasallam bukan? Adakah sebahagian nama surah sudah disebutkan oleh nabi e.g. al-Baqarah seperti yang banyak ditemui pada hadist-hadist sahih manakala sebahagian tidak?

  ReplyDelete