Sunday, January 31, 2010

Siapakah pengasas bagi Mazhab Syiah?. Ceritakan sejarah sehingga menyebabkan golongan ini menjadi satu aliran mazhab yang bertentangan.

19 comments:

 1. fahaman syiah telah dibawa oleh seorang pendita yahudi dari yaman yang telah peluk islam bernama Abdullah bin Sabak.beliau tabur fitnah supaya rakyat membenci khalifah osman dan menyatakan ali bin abi talib lebih layak menjadi khalifah .fahaman ini tersebar luas sehinggakan menyebabkan kematian saidina usman akibat satu pembunuhan.ali kemudian nya dilantik menjadi khalifah ke4 pada 35hijrah,banyak pihak2 tidak berpuas hati dengan perlantikan ali.berlaku peperangan pertama antara orng islam dengan org islam..antara oihak saidina ali dengan Aisyah(bekas isteri Rasulullah)dipanggil 'perang Jamal"(unta)pada 36H,Aisyah kalah dan dibawa balik ke madinah.37H berlaku perperangan Siffin diantara Ali dangan Muawiyah Bin Abi Suffian.iktikad puak syiah telah bertentangan dengan ahlisunnah wal jamaah,,antaranya kepecayaan puak syiah mengenai wasiat nabi tentang Khalifah,persoalan imam iaitu menemakan pengganti nabi sebagai Imam,sedangkan menurut ahlisunnah wal jamaah menamakan sebagai khalifah.,kepercayaan iman menurut kaum syiah merupakan satu dari rukun iman,sesiapa yang tidak percaya adalah kafir dan munafik.=NUR SYAFIQAH NADIAH BTE ABAS(080250)DUUS4A

  ReplyDelete
 2. pgruh mazhb syiah tlh dicetuskn olh Abdullah Ibn Saba'.sejarah kelahirn syiah ialah nm syiah lhr bsama lhrnya ISlam.
  -lhr smnjk Rasulullah mula bdkwah kpd kaum kluarganya.
  -jg tlh bmula pd hari Rasullulah mgajak org ramai mgucap kalimh syaadah.rasulullah mghimpunkn slruh kaum kluarga Bani Hasyim& mberi amarn "ini Ali saudaraku.warisku.wazirku.wasiatku&khalifahku utk kmu slps aku & kamu hndklh ptuh kpdnya".stlh trn ayat As-Syuara' 26:214.
  -pdpt mreka nyata sesat krana x bpandukn pd dalil yg sah.

  2)syiah lhr slps phimpunan di Saqifah bani saidah
  -apabila Bginda wfat,ansar& muhajirin tlh mgadakn phimpunan utk mmilih khalifah prtama.glgn ansar & muhajirin msg2 myatakn mereka lbh lyk mjadi khalifah prtma.akhrnya tmbulh pselisihan.
  -glgn muhajirin sibuk myelengarakn jenazah Rasulullah & x hadir pd phimpunan di Saqifah.bpa saudara RAsulullah mggap Ali lbh brhk memegang khalifh & bkata kpd Ali"hulurkn tgnmu wahai Ali aku hndk Mbaiahmu".
  -pra shabt tsebut mreka bsikap demikian smata2 krana brsa sgt kasih pd Ali.walaupun bgitu, mereka x briktikad sbgaimana iktikad syiah yg ada skrg.

  c)syiah lhr pd akhir zmn pmrinthn Uthmanke -Mesir utk tujuan memusuhi @ menentg Islm dr dlm.dia myirkn aqidah bhawa NAbi Muhammad tentu akn kmbali ke dunia ini & mnunjkkn sikpnya yg ektrim thadap Ali.
  -pd masa pemrinthn Ali smasa brlakunya pprangan Jamal di antara Ali & Aisyah & pprangan Sifin di antara Ali & muawiyah.glgn syiah yg tlh pgruh kpd diayah Abdullah Ibn Saba' bgkit myokong Ali.

  rujukn:sejarah kelahiran syiah oleh Zakaria @ Mahmod Daud

  -Shafiqah Akidah bt Saha (080652) DUUS 4C
  -Nur Sakinah bt Merikan (080649) DUUS 4C
  -Hazwani bt Yusuff (080717) DUUS 4A

  ReplyDelete
 3. Pengasas bagi mazhab syiah ialah Abdullah b Saba iaitu seorang pendeta yahudi yang baru memeluk Islam. Bekas pendeta yahudi itu berasa terhina selepas berpindah ke madinah kerana tidak mendapat penghargaan daripada khalifah uthman. Menurut sesetengah sejarah islam, Abdullah bin Saba memeluk Islam adalah dengan niat jahat iaitu utk membuat kekacauan dlm kalangan kaum muslimin setelah kaum yahudi gagal untuk merosakkan kaum muslimin dari luar.

  Abdullah telah mengeluarkan hadith-hadith palsu untuk mengapi-apikan pemberontakan menentang khalifah Uthman. Dari hadith-hadith palsu inilah lahirnya ajaran syiah terutama hadith kononnya saidina Ali telah diwasiatkan oleh Rasulullah SAW untuk menjadi khalifah yang pertama. Hanya saidina Ali dan keturunan nya sahaja yg layak utk memegang jawatan sbg khalifah. Hadith palsu ini menjadi asas "Konseo Imamiah" (fahaman ketujuh) puak syiah.

  Fahaman syiah pada mulanya berbentuk satu aliran iaitu syiah Ali yang dipelopori bekas pendeta yahudi itu. Kini golongan syiah telah berpecah kpd 22 furqah (aliran). Yang terbesar antara nya dari segi pengikutnya ialah syiah saba'iah, syiah kaisniyah, syiah Imamiah, syiah Ismailiah, syiah zaidiyah dan syiah Qaramithah...Apabila ajaran ini telah tersebar dgn meluasnya,maka semakin ramai pengikut akan mengikut ajaran ini dan ianya akan menjadi sebat

  ReplyDelete
 4. Fahaman syiah telah dipolopori oleh ABdullah Bin Saba,seorang pendita yahudi dri yaman yg telah memeluk islam pada 30 tahun hijrah(Zaman pemerintahan Khalifah Sidina uthman).Apabila berlaku pemberontakan tehadap Khalifah Utman kerana dituduh mengamalkan dasar pilh kasih dalm jawatan tertinggi dalam pemerintahnnya yang disandang oleh kaumnya Bani umaiyah.Abdullah bin Saba tampil sebagai seorang pemimpin pemberontkan.

  Tujuan Abdullah bin Saba memeluk islam adalah untuk tujuan jahat dengan memecahbelahkan umat islam dari dalam kerana orang islam gagal menhancurkan orang islam dari luar.

  Abdullah bin Saba telah mengeluarkan hadith-hadith rekannya sendiri untuk mengapi-apikan pemberontakan terhadap Saidina Uthman.Dari Hadith-hadith inilah lahirnya fahaman syiah.

  Berdasarkan hadith ini Abdullah bin Saba menaburkan fitnah bahawa Khalifah pertama Abu Bakar,Khalifah kedua Umar,Khalifah ketiga Uthman adalah penentang wasiat rasulullah s.a.w dan perampas jawatan khalifah daripada siadina ali.

  Fahaman syiah mulanya ada 1 aliran shja,yang dipelopori oleh Abdullah bin SABA.Kini gulugan syaiah terbahagi kepada 22 firqah(aliran).Antara yang terbesar dari segi bilangan pengikut adalah syiah kaisniyah,syiah imamiyah,syiah ismailiyah,syiah zaidiyah,dan syiah qaramithah.

  Rujukan: Google

  MUHAMMAD RAMADIE BIN JEPERI (DUUS 4B)

  ReplyDelete
 5. Pengasas Golongan Syiah ini wujud sejak pemerintahan Saidina Uthman yang dibawa oleh seorang yahudi yang bernama Abdullah bin Saba’. Beliau mengapi-apikan penyokong saidina Ali supaya menentang Saidina Uthman dengan pelbagai fitnah. Pelbagai pergolakan yang berlaku diakhir pemerintahan saidina Uthman sehingga berlakunya pembunuhan Saidina Uthman. Setelah Saidina Uthman dibunuh, Saidina Ali dilantik menjadi khalifah. Di zaman Saidina Ali, pergolakan politik yang berlaku terus berlanjutan sehingga berlakunya peperangan di antara puak Saidina Ali dengan tentera Muawiyah yang dikenali dengan peperangan siffin. Tentera Muawiyah hampir mengalami kekalahan lalu mengajak Saidina Ali supaya diselesaikan melalui al-Quran yang dikenali dengan Majlis Tahkim. Lalu tentera Muawiyah mengangkat al-Quran yang dicucuk pada tombak dan peperangan terpaksa dihentikan. Saidina Ali bersetuju dengan cadangan ini tetapi sebahagian penyokongnya menentang Majlis Tahkim itu. Penyokong yanh masih setia dengan Saidina Ali dikenali dengan Mazhab Syiah dan ada golongan yang menentang Saidina Ali. Yang menentangnya terus keluar dan tidak menyokong Saidina Ali mahupun Muawiyah dan golongan ini dikenali dengan Khawarij. Walaupun kita melihat pelbagai masalah politik yang berlaku di zaman pemerintahan khulafa’ al-Rasyidin, kita tidak boleh mengkritik dan memaki sahabat-sahabat kerana mereka adalah ”radhiallaahu a’nhum” atau ”Allah redha ke atas mereka semua. Di dalam peperangan ini tidak dinafikan Muawiyah yang salah tetapi kita tidak boleh mencerca sahabat-sahabat nabi. Apa yang penting peristiwa yang berlaku adalah denga izin Allah supaya menjadi pengajaran kepada kita pada hari ini.

  Rujukkan :google dan Buku Aqidah

  Nurul Syuhada Hamzah(080676)
  Khusnul Alia Nazirah Mustafa Cheng(080645)
  Siti Rahmani Roslan(080356)

  ReplyDelete
 6. Assalammualaikum ...
  Pada fahaman kami syiah telah dibawa oleh seorang pendita yahudi dari yaman yang telah peluk islam bernama Abdullah bin Sabak.beliau tabur fitnah supaya rakyat membenci khalifah osman dan menyatakan ali bin abi talib lebih layak menjadi khalifah .fahaman ini tersebar luas sehinggakan menyebabkan kematian saidina usman akibat satu pembunuhanSyi'ah atau lebih dikenal lengkapnya dari kalimat bersejarah Syi`ah `Ali pada awal mula perkembangannya juga banyak memiliki aliran. Namun demikian hanya tiga aliran yang masih ada sampai sekarang, yaitu Itsna 'Asyariah (paling banyak diikuti), Ismailiyah dan Zaidiyah. Di dalam keyakinan utama Syi'ah, Ali bin Abu Thalib dan anak-cucunya dianggap lebih berhak untuk memegang tampuk kepemimpinan sebagai khalifah dan imam bagi kaum muslimin. Di antara ketiga mazhab Syi'ah terdapat perbezaan dalam hal siapa saja yang menjadi imam dan pengganti para imam tersebut.
  Mazhab Ja'fari atau Imam Dua Belas (Itsna 'Asyariah) adalah mazhab dengan penganut yang terbesar dalam Muslim Syi'ah. Dinisbatkan kepada Imam ke-6, iaitu Ja'far ash-Shadiq bin Muhammad bin Ali bin Husain bin Ali bin Abi Thalib. Keimaman kemudian berlanjut yaitu sampai Muhammad al-Mahdi bin Hasan al-Asykari bin Ali al-Hadi bin Muhammad al-Jawad bin Ali ar-Ridha bin Musa al-Kadzim bin Ja'far ash-Shadiq. Mazhab ini menjadi mazhab rasmi Negara Republik Islam Iran.
  Ismailiyah adalah mazhab dengan jumlah penganut kedua terbesar dalam Islam Syi'ah, selepas mazhab Imam Dua Belas (Ithna 'Asyariah). Sebutan Ismailiyah diperoleh pengikut mazhab ini kerana penerimaan mereka ke atas keimaman Isma'il bin Ja'far sebagai pewaris dari Ja'far ash-Shadiq. Pengikut mazhab Ithna 'Asyariah, di lain pihak menerima Musa al-Kadzim sebagai Imam mereka. Baik Ismailiyah mahupun Ithna 'Asyariah sama-sama menerima keenam enam Imam Syi'ah terdahulu, sehingga memiliki banyak persamaan pandangan atas sejarah awal mazhabnya.
  Mazhab Zaidi atau Mazhab Lima Imam berpendapat bahwa Zaid bin Ali merupakan pengganti yang berhak atas keimaman dari ayahnya Ali Zainal Abidin, saudara tirinya, Muhammad al-Baqir. Dinisbatkan kepada Zaid bin Ali bin Husain bin Ali bin Abi Thalib. Setelah kematian imam ke-4, Ali Zainal Abidin, yang ditunjuk sebagai imam selanjutnya adalah anak sulung beliau yang bernama Muhammad al-Baqir, yang kemudian diteruskan oleh Ja'far ash-Shadiq. Zaid bin Ali menyatakan bahawa imam itu harus melawan penguasa yang zalim dengan pedang. Setelah Zaid bin Ali syahid pada masa Bani Umaiyyah, beliau digantikan anaknya Yahya bin Zaid.Fahaman syiah pada mulanya berbentuk satu aliran iaitu syiah Ali yang dipelopori bekas pendeta yahudi itu. Kini golongan syiah telah berpecah kpd 22 furqah (aliran).

  Mohamad Fadhlan Bin Mohd Ghazali(080509)
  Muhd Norhasliq Bin Ramle(080341)
  Nurul Huda Bt Ishak(080525)
  Nor Syuhaidah Bt Abu Bakar(080581)
  Siti Nur Syakirah Bt Mohd Salleh(080635)

  ReplyDelete
 7. Mazhab syiah telah diasaskan oleh Abdullah Bin Saba'yang wujud pada zaman pemarintahan Saidina Uthman Bin Affan.Menurut sesetengah sejarah islam, Abdullah bin Saba memeluk Islam adalah dengan niat jahat iaitu utk membuat kekacauan dlm kalangan kaum muslimin setelah kaum yahudi gagal untuk merosakkan kaum muslimin dari luar.Beliau memburuk-burukkan Saidina Uthman kepada penyokong Saidina Ali dengan cara menabur fitnah.Pelbagai pergolakan yang berlaku diakhir pemerintahan saidina Uthman sehingga berlakunya pembunuhan Saidina Uthman. Setelah Saidina Uthman dibunuh, Saidina Ali dilantik menjadi khalifah. Di zaman Saidina Ali, pergolakan politik yang berlaku terus berlanjutan sehingga berlakunya peperangan di antara puak Saidina Ali dengan tentera Muawiyah yang dikenali dengan peperangan siffin. Tentera Muawiyah hampir mengalami kekalahan lalu mengajak Saidina Ali supaya diselesaikan melalui al-Quran yang dikenali dengan Majlis Tahkim. Lalu tentera Muawiyah mengangkat al-Quran yang dicucuk pada tombak dan peperangan terpaksa dihentikan.Saidina Ali bersetuju dengan majlis ini.Penyokong yanh masih setia dengan Saidina Ali dikenali dengan Mazhab Syiah dan ada golongan yang menentang Saidina Ali. Yang menentangnya terus keluar dan tidak menyokong Saidina Ali mahupun Muawiyah dan golongan ini dikenali dengan Khawarij.

  Rujukan : Buku Aqidah

  Aiza binti Mohd Alias(080414)
  Nurul Nadiha binti Zahari(080772)
  Nur Hamizah binti Samsudin(080729)
  Nur Ainin Syakireen binti Zainol Abidin(080373)
  Nurul Ashikin binti Rahmat(080763)
  Noorazila binti Aziz(080396)
  Siti Nur liyana binti Wahab(080195)

  ReplyDelete
 8. Syi'ah atau lebih dikenal lengkapnya dari kalimat bersejarah Syi`ah `Ali pada awal mula perkembangannya juga banyak memiliki aliran. Namun demikian hanya tiga aliran yang masih ada sampai sekarang, yaitu Itsna 'Asyariah (paling banyak diikuti), Ismailiyah dan Zaidiyah. Di dalam keyakinan utama Syi'ah, Ali bin Abu Thalib dan anak-cucunya dianggap lebih berhak untuk memegang tampuk kepemimpinan sebagai khalifah dan imam bagi kaum muslimin. Di antara ketiga mazhab Syi'ah terdapat perbezaan dalam hal siapa saja yang menjadi imam dan pengganti para imam tersebut.

  Mazhab Jaafariyyah

  Mazhab Ja'fari atau Imam Dua Belas (Itsna 'Asyariah) adalah mazhab dengan penganut yang terbesar dalam Muslim Syi'ah. Dinisbatkan kepada Imam ke-6, iaitu Ja'far ash-Shadiq bin Muhammad bin Ali bin Husain bin Ali bin Abi Thalib. Keimaman kemudian berlanjut yaitu sampai Muhammad al-Mahdi bin Hasan al-Asykari bin Ali al-Hadi bin Muhammad al-Jawad bin Ali ar-Ridha bin Musa al-Kadzim bin Ja'far ash-Shadiq. Mazhab ini menjadi mazhab rasmi Negara Republik Islam Iran.

  Mazhab Ismailiyyah

  Ismailiyah adalah mazhab dengan jumlah penganut kedua terbesar dalam Islam Syi'ah, selepas mazhab Imam Dua Belas (Ithna 'Asyariah). Sebutan Ismailiyah diperoleh pengikut mazhab ini kerana penerimaan mereka ke atas keimaman Isma'il bin Ja'far sebagai pewaris dari Ja'far ash-Shadiq. Pengikut mazhab Ithna 'Asyariah, di lain pihak menerima Musa al-Kadzim sebagai Imam mereka. Baik Ismailiyah mahupun Ithna 'Asyariah sama-sama menerima keenam enam Imam Syi'ah terdahulu, sehingga memiliki banyak persamaan pandangan atas sejarah awal mazhabnya.

  Mazhab Zaidiyah

  Mazhab Zaidi atau Mazhab Lima Imam berpendapat bahwa Zaid bin Ali merupakan pengganti yang berhak atas keimaman dari ayahnya Ali Zainal Abidin, saudara tirinya, Muhammad al-Baqir. Dinisbatkan kepada Zaid bin Ali bin Husain bin Ali bin Abi Thalib. Setelah kematian imam ke-4, Ali Zainal Abidin, yang ditunjuk sebagai imam selanjutnya adalah anak sulung beliau yang bernama Muhammad al-Baqir, yang kemudian diteruskan oleh Ja'far ash-Shadiq. Zaid bin Ali menyatakan bahawa imam itu harus melawan penguasa yang zalim dengan pedang. Setelah Zaid bin Ali syahid pada masa Bani Umaiyyah, beliau digantikan anaknya Yahya bin Zaid.

  ::Mengapa bemenjadi satu aliran yang bertentangan?::
  * Khalifah diwasiatkan secara nas
  * Imam adalah maksum berdasarkan firman Allah
  * Saidina Ali adalah Pemimpin umat Islam setelah wafat Rasullah
  * Mencela para sahabat nabi dan ummahatul mukminin
  * Menghalalkan nikah Muta'h yang diharamkan
  * Menolak beberapa Ijmak ulama yang tidak bertanggungjawab
  * Menolak Qias
  * Menerima hadith yang diriwayatkan sebahagian Ahli Sunnah Wal-Jamaah walaupun mengatakan para sahabat yang merawikan hadis itu kafir
  * Mengharuskan Jamak sembahyang dalam semua keadaan

  ::SHAMINAH NAWAR, DUUS 4A::

  ReplyDelete
 9. Pengasas Mazhab Syiah ialah:Abdullah bin sahak
  Pengenalan ringkas kepada sejarah kelahiran Syi‘ah.

  Faktor yang masyhur disebut sebagai sebab kelahiran Syi‘ah ialah peranan ‘Abd Allah bin Saba’, seorang Yahudi yang berpura-pura memeluk Islam tetapi sebenarnya memiliki tujuan ingin menghancurkan Islam dari dalam.Wujud faktor kedua atau sebuah lagi tenaga penggerak yang melahirkan Syi‘ah. Hal ini wajar kerana faktor yang memecahkan Islam kepada dua aliran besar: Ahl al-Sunnah dan Syi‘ah perlu terdiri daripada sesuatu yang jauh lebih besar, lebih kuat, lebih berazam, lebih berpengaruh dan lebih efektif daripada ‘Abd Allah bin Saba’ seorang sahaja.

  Malah keselesaan kita (Ahl al-Sunnah) memfokuskan faktor kelahiran Syi‘ah kepada peranan ‘Abd Allah bin Saba’ sahaja menyebabkan kita leka daripada faktor kedua yang masih memainkan peranan aktif mengembangluaskan Mazhab Syi‘ah sehingga ke hari ini. Lebih berat, kelekaan ini menyebabkan usaha memantau gerakan Syi‘ah menjadi tidak berkesan kerana sasaran yang dipantau (peranan Ibn Saba’) bukan lagi merupakan tenaga penggerak kepada dakwah Syi‘ah di hari ini.

  Norhamiza Bt Hamdan (080328) duus 4A

  RUJUKAN- Syiah Al-Rafidah

  ReplyDelete
 10. pgruh mazhb syiah tlh dicetuskn olh Abdullah Ibn Saba'.sejarah kelahirn syiah ialah nm syiah lhr bsama lhrnya ISlam.
  -lhr smnjk Rasulullah mula bdkwah kpd kaum kluarganya.
  -jg tlh bmula pd hari Rasullulah mgajak org ramai mgucap kalimh syaadah.rasulullah mghimpunkn slruh kaum kluarga Bani Hasyim& mberi amarn "ini Ali saudaraku.warisku.wazirku.wasiatku&khalifahku utk kmu slps aku & kamu hndklh ptuh kpdnya".stlh trn ayat As-Syuara' 26:214.
  -pdpt mreka nyata sesat krana x bpandukn pd dalil yg sah.

  2)syiah lhr slps phimpunan di Saqifah bani saidah
  -apabila Bginda wfat,ansar& muhajirin tlh mgadakn phimpunan utk mmilih khalifah prtama.glgn ansar & muhajirin msg2 myatakn mereka lbh lyk mjadi khalifah prtma.akhrnya tmbulh pselisihan.
  -glgn muhajirin sibuk myelengarakn jenazah Rasulullah & x hadir pd phimpunan di Saqifah.bpa saudara RAsulullah mggap Ali lbh brhk memegang khalifh & bkata kpd Ali"hulurkn tgnmu wahai Ali aku hndk Mbaiahmu".
  -pra shabt tsebut mreka bsikap demikian smata2 krana brsa sgt kasih pd Ali.walaupun bgitu, mereka x briktikad sbgaimana iktikad syiah yg ada skrg.

  c)syiah lhr pd akhir zmn pmrinthn Uthmanke -Mesir utk tujuan memusuhi @ menentg Islm dr dlm.dia myirkn aqidah bhawa NAbi Muhammad tentu akn kmbali ke dunia ini & mnunjkkn sikpnya yg ektrim thadap Ali.
  -pd masa pemrinthn Ali smasa brlakunya pprangan Jamal di antara Ali & Aisyah & pprangan Sifin di antara Ali & muawiyah.glgn syiah yg tlh pgruh kpd diayah Abdullah Ibn Saba' bgkit myokong Ali.


  fahaman syiah telah dibawa oleh seorang pendita yahudi dari yaman yang telah peluk islam bernama Abdullah bin Sabak.beliau tabur fitnah supaya rakyat membenci khalifah osman dan menyatakan ali bin abi talib lebih layak menjadi khalifah .fahaman ini tersebar luas sehinggakan menyebabkan kematian saidina usman akibat satu pembunuhan.ali kemudian nya dilantik menjadi khalifah ke4 pada 35hijrah,banyak pihak2 tidak berpuas hati dengan perlantikan ali.berlaku peperangan pertama antara orng islam dengan org islam..antara oihak saidina ali dengan Aisyah(bekas isteri Rasulullah)dipanggil 'perang Jamal"(unta)pada 36H,Aisyah kalah dan dibawa balik ke madinah.37H berlaku perperangan Siffin diantara Ali dangan Muawiyah Bin Abi Suffian.iktikad puak syiah telah bertentangan dengan ahlisunnah wal jamaah,,antaranya kepecayaan puak syiah mengenai wasiat nabi tentang Khalifah,persoalan imam iaitu menemakan pengganti nabi sebagai Imam,sedangkan menurut ahlisunnah wal jamaah menamakan sebagai khalifah.,kepercayaan iman menurut kaum syiah merupakan satu dari rukun iman,sesiapa yang tidak percaya adalah kafir dan munafik.

  muhammad qidran bin abd manap 080588(duus 4b)
  muhammad syafiq bin saleh 080453(duus 4a)

  ReplyDelete
 11. Syiah ialah salah satu mahzab terbesar dalam Islam selepas Sunni.Muslim Syi'ah mengikuti Islam sesuai yang diajarkan oleh Nabi Muhammad dan Ahlul Bait-nya. Syi'ah menolak kepemimpinan dari tiga Khalifah Sunni pertama seperti juga Sunni menolak Imam Syi'ah. Bentuk tunggal dari Syi'ah adalah Shī`ī menunjuk kepada pengikut dari Ahlul Bait dan Imam Ali. .Kebanyakan Sunni islam mengatakan bahawa mahzab syiah merupakan satu kefahaman yang bercanggah dengan ajaran Islam.

  Perbezaan Sunni dengan Syiah
  Antara perbezaan yang boleh dilihat adalah seperti berikut:
  1. Khalifah diwasiatkan secara nas
  2. Imam adalah maksum berdasarkan firman Allah
  3. Saidina Ali adalah Pemimpin umat Islam setelah wafat Rasullah
  4. Mencela para sahabat nabi dan ummahatul mukminin
  5. Menghalalkan nikah Muta'h yang diharamkan
  6. Menolak beberapa Ijmak ulama yang tidak bertanggungjawab
  7. Menolak Qias
  8. Menerima hadith yang diriwayatkan sebahagian Ahli Sunnah Wal-Jamaah walaupun mengatakan para sahabat yang merawikan hadis itu kafir
  9. Mengharuskan Jamak sembahyang dalam semua keadaan  Aliran Syiah mempercayai bahawa Nabi telah mewasiatkan KeturunanNya menjadi pemimpin umat Islam dan hendak lah bersatu di bawah Pemimpin.
  Pergerakkan Hizbollah di Lubnan adalah dari golongan Syiah Imam Dua belas.
  Di Malaysia,fahaman Syiah sering tersalah kerana sebahagian ulama menganggap Syiah diasaskan oleh Abdullah bin Saba, tetapi sebenarnya ia adalah kaum Ghulat yang menggunakan nama Imam ALI untuk mendapat kepercayaaan orang-orang Arab menentang Utsman. Pada ketika itu pusat pemerintahan Ahlul bait berada di Iraq.Maka Syiah ini dekenali sebagai Syiah Sabahiyyah yang telah difatwakan oleh Ulama Syiah Imamiyah sebagai ajaran sesat kerana telah memalukan mazhab Ahlul bait ini sehingga sekarang.

  Pengertian syiah mengikut pandangan syiah sendiri adalah seperti berikut:
  1. Perkataan Syiah (mufrad) disebut sebanyak empat kali dalam al-Qur'an dan ia memberi erti golongan atau kumpulan;pertama dalam Surah as-Saffat: 83-84, firman Tuhan yang bermaksud,"Dan sesungguhnya Ibrahim benar-benar termasuk Syiahnya (golongannya), ingatlah ketika ia datang kepada Tuhannya dengan hati yang suci".
  2. Kedua,dalam Surah Maryam: 69, firman Tuhan yang bermaksud,"Kemudian pasti Kami tarik dari tiap-tiap golongan (Syiatihi) siapa antara mereka yang sangat derhaka kepada Tuhan yang Maha Pemurah".
  3. Ketiga dan keempat adalah Surah al-Qasas: 15, firman Tuhan yang bermaksud,"Dan Musa masuk ke kota (Memphis) ketika penduduknya sedang lengah, maka didapatinya dalam kota itu dua orang lelaki yang berkelahi; yang seorang dari golonganya (Syiatihi) (Bani Israil) dan seorang (lagi) dari musuhnya (Syiatihi) meminta pertolongan kepadanya untuk mengalahkan orang yang dari musuhnya".
  4. Sementara itu, ada perkataan Syiah dalam Hadith Nabi SAW lebih dari tiga kali, antaranya disebut oleh Imam as-Suyuti dalam tafsirnya Durr al-Manthur, Beirut, Jilid 6, hal.379 - Surah al-Bayyinah, Nabi SAW bersabda:"Wahai Ali, engkau dan Syiah engkau (golongan engkau) di Hari Kiamat nanti keadaannya dalam redha dan diredhai", dan sabdanya lagi:"Ini (Ali) dan Syiahnya (golongannya) (bagi) mereka itulah yang mendapat kemenangan di Hari Kiamat nanti".


  muhd ariff izhar bin shamsuddin (080260) duus4a

  ReplyDelete
 12. Syiah (شيعة Syi'aṯ) ialah salah satu mahzab terbesar dalam Islam selepas Sunni.Muslim Syi'ah mengikuti Islam sesuai yang diajarkan oleh Nabi Muhammad dan Ahlul Bait-nya. Syi'ah menolak kepemimpinan dari tiga Khalifah Sunni pertama seperti juga Sunni menolak Imam Syi'ah. Bentuk tunggal dari Syi'ah adalah Shī`ī (Bahasa Arab: شيعي.) menunjuk kepada pengikut dari Ahlul Bait dan Imam Ali. .Kebanyakan Sunni islam mengatakan bahawa mahzab syiah merupakan satu kefahaman yang bercanggah dengan ajaran Islam.
  Dua belas Imam (Bahasa Arab: اثنا عشرية - Ithnāˤashariyya) adalah orang Islam yang berfahaman Syi'ah yang berpendapat bahawa terdapat dua belas Imam Syi'ah.
  80% orang Islam Syi'ah menganut mazhab ini dan mereka mempunyai sekolah berfahaman Islam (hauzah) yang terbesar. Kebanyakannya berada di Azerbaijan, Iran, Iraq, Lebanon dan Bahrain. [1] [2]
  Ālī
  (علي) Abū al-Ḥassan
  (أبو الحسن) bin Abu Ṭhalib
  (إبن أبي طالب) Amīrul Mu'minīn
  (أمیر المؤمنین) - Ketua Orang yang setia Imam Pertama 600 – 661
  2 al-Ḥassan
  (ألحسن) Abū Muḥammad
  (أبو محمد) bin cAlī bin Abu Ṭhālib
  (إبن علي إبن أبي طالب) Al-Mujtabā
  (ألمجتبی) Perjanjian damai dan diracun oleh Muawiyah. 625 – 669
  3 al-Ḥussayn
  (ألحسین) Abū cAbdillāh
  (أبو عبداللھ) bin cAlī bin Abu Ṭhālib
  (إبن علي إبن أبي طالب) Sayyid ash-Shuhadā'
  (سید الشھداء) - Pemerintah kepada Martyrs Pertempuran Karbala 626 – 680
  4 cAlī
  (علي) Abū Muḥammad
  (أبو محمد) bin al-Ḥussayn
  (إبن الحسین) Zaynal-cĀbidīn
  (زین العابدین) - Permata Orang yang beribadat Berkambung kabbala 658 – 713
  5 Muḥammad
  (محمد) Abū Jacfar
  (أبو جعفر) bin cAlī
  (إبن علي) Al-Bāqir
  (ألباقر) (akan ditambah kelak) 676 – 743
  6 Jacfar
  (جعفر) Abū cAbdillāh
  (أبو عبداللھ) bin Muḥammad
  (إبن محمد) Aṣh-Ṣhādiq
  (ألصادق) berpendidikan Mazhab Sunni 703 – 765
  7 Mūsā
  (موسی) Abū Ibrāhīm
  (أبو إبراھیم) bin Jacfar
  (إبن جعفر) Al-Kādẓim
  (ألکاظم) (akan ditambah kelak) 745 – 799
  8 cAlī
  (علي) Abū al-Ḥassan
  (أبو الحسن) bin Mūsā
  (إبن موسی) Ar-Riḍhā
  (ألرضا) (disebut "Reza" oleh orang Parsi dan penutur bahasa Urdu) (akan ditambah kelak) 765 – 818
  9 Muḥammad
  (محمد) Abū Jacfar
  (أبو جعفر) bin cAlī
  (إبن علي) At-Taqī
  (ألتقي) (akan ditambah kelak) 810 – 835
  10 cAlī
  (علي) Abū al-Ḥassan
  (أبو الحسن) bin Muḥammad
  (إبن محمد) Al-Hādī (ألھادي),
  an-Naqī (ألنقي) (akan ditambah kelak) 827 – 868
  11 Al-Ḥassan (ألحسن) Abū Muḥammad
  (أبو محمد) bin cAlī
  (إبن علي) Al-cAskarī
  (ألعسکري) (akan ditambah kelak) 846 – 874
  12 Muḥammad
  (محمد) Abū Qāsim
  (أبو قاسم) bin al-Ḥassan
  (إبن الحسن) Al-Mahdī
  (ألمھدي) Imam Zaman, dalam persembunyian 868 – sekarang

  MUHAMMAD SYAFIQ MOHD NASER 080690 DUUS 4A

  ReplyDelete
 13. Pengasas Mazhab Syiah ialah:Abdullah bin sahak
  Pengenalan ringkas kepada sejarah kelahiran Syi‘ah.

  Faktor yang masyhur disebut sebagai sebab kelahiran Syi‘ah ialah peranan ‘Abd Allah bin Saba’, seorang Yahudi yang berpura-pura memeluk Islam tetapi sebenarnya memiliki tujuan ingin menghancurkan Islam dari dalam.Wujud faktor kedua atau sebuah lagi tenaga penggerak yang melahirkan Syi‘ah. Hal ini wajar kerana faktor yang memecahkan Islam kepada dua aliran besar: Ahl al-Sunnah dan Syi‘ah perlu terdiri daripada sesuatu yang jauh lebih besar, lebih kuat, lebih berazam, lebih berpengaruh dan lebih efektif daripada ‘Abd Allah bin Saba’ seorang sahaja.

  Malah keselesaan kita (Ahl al-Sunnah) memfokuskan faktor kelahiran Syi‘ah kepada peranan ‘Abd Allah bin Saba’ sahaja menyebabkan kita leka daripada faktor kedua yang masih memainkan peranan aktif mengembangluaskan Mazhab Syi‘ah sehingga ke hari ini. Lebih berat, kelekaan ini menyebabkan usaha memantau gerakan Syi‘ah menjadi tidak berkesan kerana sasaran yang dipantau (peranan Ibn Saba’) bukan lagi merupakan tenaga penggerak kepada dakwah Syi‘ah di hari ini.

  MUHAMMAD ISKHANDAR BIN ABDUL AZIZ
  080528
  DUUS4A

  ReplyDelete
 14. pgruh mazhb syiah tlh dicetuskn olh Abdullah Ibn Saba'.sejarah kelahirn syiah ialah nm syiah lhr bsama lhrnya ISlam.
  -lhr smnjk Rasulullah mula bdkwah kpd kaum kluarganya.
  -jg tlh bmula pd hari Rasullulah mgajak org ramai mgucap kalimh syaadah.rasulullah mghimpunkn slruh kaum kluarga Bani Hasyim& mberi amarn "ini Ali saudaraku.warisku.wazirku.wasiatku&khalifahku utk kmu slps aku & kamu hndklh ptuh kpdnya".stlh trn ayat As-Syuara' 26:214.
  -pdpt mreka nyata sesat krana x bpandukn pd dalil yg sah.

  2)syiah lhr slps phimpunan di Saqifah bani saidah
  -apabila Bginda wfat,ansar& muhajirin tlh mgadakn phimpunan utk mmilih khalifah prtama.glgn ansar & muhajirin msg2 myatakn mereka lbh lyk mjadi khalifah prtma.akhrnya tmbulh pselisihan.
  -glgn muhajirin sibuk myelengarakn jenazah Rasulullah & x hadir pd phimpunan di Saqifah.bpa saudara RAsulullah mggap Ali lbh brhk memegang khalifh & bkata kpd Ali"hulurkn tgnmu wahai Ali aku hndk Mbaiahmu".
  -pra shabt tsebut mreka bsikap demikian smata2 krana brsa sgt kasih pd Ali.walaupun bgitu, mereka x briktikad sbgaimana iktikad syiah yg ada skrg.

  c)syiah lhr pd akhir zmn pmrinthn Uthmanke -Mesir utk tujuan memusuhi @ menentg Islm dr dlm.dia myirkn aqidah bhawa NAbi Muhammad tentu akn kmbali ke dunia ini & mnunjkkn sikpnya yg ektrim thadap Ali.
  -pd masa pemrinthn Ali smasa brlakunya pprangan Jamal di antara Ali & Aisyah & pprangan Sifin di antara Ali & muawiyah.glgn syiah yg tlh pgruh kpd diayah Abdullah Ibn Saba' bgkit myokong Ali.

  MUHAMMAD SUHAIMI BIN ABDUL RAHMAN-080596
  MUHAMMAD AMMAR AL-HUSAINI BIN RAHIMIN-080727
  DUUS 4A

  ReplyDelete
 15. Pengasas bagi mazhab syiah ialah Abdullah b Saba iaitu seorang pendeta yahudi yang baru memeluk Islam. Bekas pendeta yahudi itu berasa terhina selepas berpindah ke madinah kerana tidak mendapat penghargaan daripada khalifah uthman. Menurut sesetengah sejarah islam, Abdullah bin Saba memeluk Islam adalah dengan niat jahat iaitu utk membuat kekacauan dlm kalangan kaum muslimin setelah kaum yahudi gagal untuk merosakkan kaum muslimin dari luar. Tujuan Abdullah bin Saba memeluk islam adalah untuk tujuan jahat dengan memecahbelahkan umat islam dari dalam kerana orang islam gagal menhancurkan orang islam dari luar. Abdullah bin Saba telah mengeluarkan hadith-hadith rekannya sendiri untuk mengapi-apikan pemberontakan terhadap Saidina Uthman.Dari Hadith-hadith inilah lahirnya fahaman syiah. Berdasarkan hadith ini Abdullah bin Saba menaburkan fitnah bahawa Khalifah pertama Abu Bakar,Khalifah kedua Umar,Khalifah ketiga Uthman adalah penentang wasiat rasulullah s.a.w dan perampas jawatan khalifah daripada siadina ali. Fahaman syiah mulanya ada 1 aliran shja,yang dipelopori oleh Abdullah bin SABA.Kini gulugan syaiah terbahagi kepada 22 firqah(aliran).Antara yang terbesar dari segi bilangan pengikut adalah syiah kaisniyah,syiah imamiyah,syiah ismailiyah,syiah zaidiyah,dan syiah qaramithah.

  mohd quayyum bin ibrahim 080323 dpik 4a
  ahmad syukri bin zulkifli 080288 duus 4a

  ReplyDelete
 16. pengasas mazhab syiah daripada Abdullah bin Sabak iaitu pendeta Yahudi yang berpura-pura memeluk islam yang wujud pada zaman pemarintahan Saidina Uthman Bin Affan. Menurut sesetengah sejarah islam, Abdullah bin Saba memeluk Islam bertujuan utk menghancurkan pegangan aqidah umat islam dan membuat kekacauan dlm kalangan kaum muslimin. Beliau memburuk-burukkan Saidina Uthman kepada penyokong Saidina Ali dengan membuat fitnah. Pelbagai pergolakan yang berlaku diakhir pemerintahan saidina Uthman sehingga berlakunya pembunuhan Saidina Uthman. Setelah Saidina Uthman dibunuh, Saidina Ali dilantik menjadi khalifah. Di zaman Saidina Ali, pergolakan politik yang berlaku terus berlanjutan sehingga berlakunya peperangan di antara puak Saidina Ali dengan tentera Muawiyah yang dikenali dengan peperangan siffin. Tentera Muawiyah hampir mengalami kekalahan lalu mengajak Saidina Ali supaya diselesaikan melalui al-Quran yang dikenali dengan Majlis Tahkim. Lalu tentera Muawiyah mengangkat al-Quran yang dicucuk pada tombak dan peperangan terpaksa dihentikan.Saidina Ali bersetuju dengan majlis ini.Penyokong yanh masih setia dengan Saidina Ali dikenali dengan Mazhab Syiah dan ada golongan yang menentang Saidina Ali. Yang menentangnya terus keluar dan tidak menyokong Saidina Ali mahupun Muawiyah dan golongan ini dikenali dengan Khawarij.

  rujukan: buku akidah dan google

  AZIRA SHAHIDA BT AJIS (080353) DIP.PERAKAUNAN 4
  NUR HIDAYU BT AB.RAMAN (080789) DIP.PERAKAUNAN 4
  ZARISUFIAH BT ZAHARI (080331) DIP.PERAKAUNAN 4

  ReplyDelete
 17. pgruh mazhb syiah tlh dicetuskn olh Abdullah Ibn Saba'.sejarah kelahirn syiah ialah nm syiah lhr bsama lhrnya ISlam.
  -lhr smnjk Rasulullah mula bdkwah kpd kaum kluarganya.
  -jg tlh bmula pd hari Rasullulah mgajak org ramai mgucap kalimh syaadah.rasulullah mghimpunkn slruh kaum kluarga Bani Hasyim& mberi amarn "ini Ali saudaraku.warisku.wazirku.wasiatku&khalifahku utk kmu slps aku & kamu hndklh ptuh kpdnya".stlh trn ayat As-Syuara' 26:214.
  -pdpt mreka nyata sesat krana x bpandukn pd dalil yg sah.

  2)syiah lhr slps phimpunan di Saqifah bani saidah
  -apabila Bginda wfat,ansar& muhajirin tlh mgadakn phimpunan utk mmilih khalifah prtama.glgn ansar & muhajirin msg2 myatakn mereka lbh lyk mjadi khalifah prtma.akhrnya tmbulh pselisihan.
  -glgn muhajirin sibuk myelengarakn jenazah Rasulullah & x hadir pd phimpunan di Saqifah.bpa saudara RAsulullah mggap Ali lbh brhk memegang khalifh & bkata kpd Ali"hulurkn tgnmu wahai Ali aku hndk Mbaiahmu".
  -pra shabt tsebut mreka bsikap demikian smata2 krana brsa sgt kasih pd Ali.walaupun bgitu, mereka x briktikad sbgaimana iktikad syiah yg ada skrg.

  c)syiah lhr pd akhir zmn pmrinthn Uthmanke -Mesir utk tujuan memusuhi @ menentg Islm dr dlm.dia myirkn aqidah bhawa NAbi Muhammad tentu akn kmbali ke dunia ini & mnunjkkn sikpnya yg ektrim thadap Ali.
  -pd masa pemrinthn Ali smasa brlakunya pprangan Jamal di antara Ali & Aisyah & pprangan Sifin di antara Ali & muawiyah.glgn syiah yg tlh pgruh kpd diayah Abdullah Ibn Saba' bgkit myokong Ali.

  ahmad aizuddin bin adam 080462 dpik 4a
  muhd shannor azwan b. saari 080457 dpik 4c

  ReplyDelete
 18. gruh mazhb syiah tlh dicetuskn olh Abdullah Ibn Saba'.sejarah kelahirn syiah ialah nm syiah lhr bsama lhrnya ISlam.
  -lhr smnjk Rasulullah mula bdkwah kpd kaum kluarganya.jg tlh bmula pd hari Rasullulah mgajak org ramai mgucap kalimh syaadah.rasulullah mghimpunkn slruh kaum kluarga Bani Hasyim& mberi amarn "ini Ali saudaraku.warisku.wazirku.wasiatku&khalifahku utk kmu slps aku & kamu hndklh ptuh kpdnya".stlh trn ayat As-Syuara' 26:214.pdpt mreka nyata sesat krana x bpandukn pd dalil yg sah.

  2)syiah lhr slps phimpunan di Saqifah bani saidah
  -apabila Bginda wfat,ansar& muhajirin tlh mgadakn phimpunan utk mmilih khalifah prtama.glgn ansar & muhajirin msg2 myatakn mereka lbh lyk mjadi khalifah prtma.akhrnya tmbulh pselisihan.
  -glgn muhajirin sibuk myelengarakn jenazah Rasulullah & x hadir pd phimpunan di Saqifah.bpa saudara RAsulullah mggap Ali lbh brhk memegang khalifh & bkata kpd Ali"hulurkn tgnmu wahai Ali aku hndk Mbaiahmu".pra shabt tsebut mreka bsikap demikian smata2 krana brsa sgt kasih pd Ali.walaupun bgitu, mereka x briktikad sbgaimana iktikad syiah yg ada skrg.

  c)syiah lhr pd akhir zmn pmrinthn Uthmanke -Mesir utk tujuan memusuhi @ menentg Islm dr dlm.dia myirkn aqidah bhawa NAbi Muhammad tentu akn kmbali ke dunia ini & mnunjkkn sikpnya yg ektrim thadap Ali.
  -pd masa pemrinthn Ali smasa brlakunya pprangan Jamal di antara Ali & Aisyah & pprangan Sifin di antara Ali & muawiyah.glgn syiah yg tlh pgruh kpd diayah Abdullah Ibn Saba' bgkit myokong Ali.

  rujukn:sejarah kelahiran syiah

  izah afiqah bte azalan 080720 dpik 4c

  ReplyDelete
 19. https://drive.google.com/file/d/0B6ut4qmVOTGWMkJvbFpZejBQZWM/view?usp=drivesdkWeb: almawaddah.info

  Salam


  Kepada:

   

  Redaksi, rektor dan para akademik


  Per: Beberapa Hadis Sahih Bukhari dan Muslim yang Disembunyikan


  Bagi tujuan kajian dan renungan. Diambil dari web: almawaddah. info

  Selamat hari raya, maaf zahir dan batin. 


  Daripada Pencinta Islam rahmatan lil Alamin wa afwan

  ReplyDelete